Bert Herben
|
Scriptie Universiteit van Amsterdam, 1986
|
Titelpagina Inhoudsopgave Probleemstelling Hoofdstuk 1 Hoofdstuk 2 Hoofdstuk 3 Conclusie Bibliografie Bijlage |
PROBLEEMSTELLING EN WERKWIJZE
Probleemstelling
H.J. Friedericy was schrijver en ambtenaar Binnenlands Bestuur in Nederlands-Indië. Zijn bestuurlijke carrière begon in 1922; zijn literaire pas ruim twintig jaar later in Japanse krijgsgevangenschap. Friedericy studeerde Indologie in Leiden en raakte zo geschoold in de ethische politiek, een richting in het koloniale denken die kenmerkend is voor de Nederlandse bestuurspraktijk in Indië in de periode 1900-1942.
Werkwijze
Allereerst is het dan nodig om ruim aandacht te besteden aan ontstaan en ontwikkeling van de ethische politiek. Hoe konden de nieuwe opvattingen postvatten? Welke idealen had men voor ogen en hoe trachtte men deze te verwerkelijken? Wat was de taak van het Binnenlands Bestuur bij dit alles? Deze problematiek is het onderwerp van hoofdstuk 1. De belangrijkste bronnen zijn historische studies en enkele richtinggevende publicaties van rond 1900. Daarnaast komen de opvattingen van enkele individuele ethici ter sprake. Een aantal van hen heeft (voornamelijk in terugblik) zijn gedachten over de ethische koers en haar gevolgen op papier gezet.
- 2 -
belangrijk thema ook voor de schrijver in hem. Kennis van de belangrijkste historische feiten van rond 1900 en enig inzicht in de bestuurspraktijk van de Buitengewesten kunnen hulpmiddelen zijn bij de behandeling van Friedericy's publicaties.
|
Laatste wijziging: 22.06.2015