A. Alberts & H.J. Friedericy, schrijvers

 

 

 

 

A. Alberts Nieuws

 

 


Nieuwe uitgave van "De eilanden"

 

Bij uitgeverij Das Mag is op 10 mei 2023 een nieuwe uitgave van "De eilanden" verschenen. Het boek is als paperback en als e-book uitgebracht.

De eilanden
"De eilanden is het debuut van A. Alberts dat in 1952 bij Van Oorschot verscheen. Het is een eigenzinnige verhalenbundel over de koloniale tijd in Indonesië, waar Alberts zelf jaren werkte als bestuursambtenaar. Bij verschijning werd het meteen opgemerkt doordat het afweek van andere (post)koloniale literatuur, in zowel stijl als inhoud.
De eilanden kenmerkt zich door de onheilspellende eenzaamheid en afstandelijkheid van de personages die het niet lukt contact te maken met hun omgeving. Ze zijn gedesoriënteerd: mensen en plaatsen hebben geen namen, gevoelsleven lijkt afwezig – wat overblijft is de vervreemding. De verhalen lezen daardoor haast als een koortsdroom.
Toch behoort dit boek niet tot het lijstje (post)koloniale klassiekers. Misschien doordat het afweek van de rest. En juist dat maakt het een interessant boek dat nu, in een tijd waar we ons koloniale verleden eindelijk in de ogen durven te kijken, opnieuw gelezen moet worden."

 


Nieuwe uitgave van "De bomen"

 

Bij uitgeverij Das Mag is op 25 mei 2022 een nieuwe uitgave van "De bomen" verschenen. Het boek is als paperback en als e-book uitgebracht.

 

De Bomen

 

Zie ook: Helge Bonset - Het beste van Boekwinkeltjes: A. Alberts, De Bomen (1953). - In: Neerlandistiek : online tijdschrift voor taal- en letterkunde (2 januari 2024)

 


 

 

Biografie van A. Alberts

 

Graa Boomsma heeft een biografie van A. Alberts geschreven. Het boek is uitgegeven door Uitgeverij Van Oorschot.

 

Biografie van A. Alberts

 

Op zondag 5 maart 2017 was Graa Boomsma te gast in het televisieprogramma VPRO Boeken (NPO1, 11.20 uur, duur 18.26 min.).

 

Boekbesprekingen


- Arjen Fortuin op NRC.nl: Het mooiste raadsel van de Nederlandse literatuur (16 februari 2017).
Het artikel is ook te lezen in de Cultuur- en Boekenbijlage in NRC.Next en NRC Handelsblad van vrijdag 17 februari 2017 (pag. C4-C5) met op de eerste pagina van de bijlage een portretfoto van Alberts in 1958. De titel daarin is: Terwijl de 'grote drie' elkaar het apenrotsje afduwden.

 

- Guus Bauer op literair weblog TZUM - Ik leef niet in de wereld, ik hang er tegenaan. (Ook te lezen op het Literatuurplein van de Koninklijke Bibliotheek)


- Hans Renders - Bescheiden, met een artistiek imago : A. Alberts bleef altijd een eenling (Historisch Nieuwsblad)


- Eric Palmen - A. Alberts en de wereld als een slecht geregisseerd toneelstuk (Biografieportaal, 15 maart 2017)

 

Naar aanleiding van het verschijnen van de biografie schreef Graa Boomsma voor De Groene Amsterdammer (nr. 7, 16 februari 2017, p. 40-43) het artikel De sfinx van Blaricum : Bert Alberts, de grootste liberaal van De Groene Amsterdammer.
Het eerste deel van dit artikel werd op 23 februari 2017 geplaatst op de website Java Post - verhalen over Nederlands-Indië onder de titel Tegen de koloniale stroom in.

 

In De Parelduiker 2016-2 onthulde Graa Boomsma de verwantschap tussen A. Alberts en zijn romanfiguur Dalem uit De vergaderzaal:
"Hoewel Alberts het steeds in vraaggesprekken ontkende, lijkt het personage Dalem uit zijn bekendste roman De vergaderzaal (1974) in zijn 'gekte' sterk op zijn schepper. Enige brieven van Alberts aan zijn leermeester prof. Gerretson (de dichter Geerten Gossaert) onthullen dat. De naam Dalem verwijst niet alleen naar het turbulente Indische verleden van Alberts maar ook naar diens innerlijke gespletenheid na zijn terugkeer eind 1946 in het vaderland."

 

De Parelduiker 2016-2


Op het Literatuurplein van de Koninklijke Bibliotheek staat een interview met Graa Boomsma, geschreven door Guus Bauer: 'Ik heb zijn werk niet willen reduceren tot zijn leven'.

 

  

Arjen Fortuin over Geert van Oorschot

 

Op 6 december 2015 sprak Wim Brands in het programma VPRO Boeken met Arjen Fortuin over zijn biografie "Geert van Oorschot, uitgever" (Amsterdam : Van Oorschot, 2015. - ISBN 9789028261150, €45,00).

 

 


 

Omslag "De eilanden" in ansichtkaartenserie

 

Uitgeverij Van Oorschot is in 1945 opgericht door Geert van Oorschot. De uitgeverij is zeventig jaar altijd trouw gebleven aan een klein groepje ontwerpers: Helmut Salden, Nicolaas Wijnberg, Gerrit Noordzij en diens zoon Christoph Noordzij. Deze ontwerpers maakten samen meer dan 1500 omslagen. Twintig daarvan zijn in een door de uitgeverij uitgebrachte ansichtkaartenserie opgenomen. Een van die twintig is het omslag van De eilanden van Alberts, ontworpen door Helmut Salden en verschenen in 1952.

Uitgeverij Van Oorschot - ansichtkaarten omslagen
Klik op de afbeelding voor een groter formaat
Noordzij, Wijnberg, Salden - 20 ansichtkaarten in bewaarenvelop. - Amsterdam : Van Oorschot, 2015 . - ISBN 9789028261167, prijs € 9,95

 


 

Franse vertaling "De eilanden"

 

Bij PIRANHA éditions in Parijs is de Franse vertaling van "De eilanden" verschenen. De vertaalster is Kim Andringa.

 

Boekgegevens

Îles / traduit du néerlandais par Kim Andringa ; postface de Rob Nieuwenhuys. – Paris : Piranha, 2015. – 176 p. (Verschijningsdatum: 5 mai 2015, ISBN: 978-2-37119-011-5, EAN: 9782371190115, Prijs: 17 €)
Het boek is ook verkrijgbaar als Ebook.


Inhoud
- Vert

- Le roi est mort

- La maison du grand-père

- Le repas

- Le marécage

- Le voleur

- La chasse

- Le trésor

- La dernière île

- L’île inconnu

- Au-delà de l’horizon

- Postface de Rob Nieuwenhuys : A. Alberts

 

Recensie

Eléonore Sulser - Un Néerlandais revenu des Indes dit le désespoir des îles du bout du monde. - In: Le Temps, 6 juni 2015

 

Informatie op de website van PIRANHA éditions

 

L'œuvre d'A. Alberts, un des plus grands écrivains néerlandais du XXe siècle, enfin publiée en France.

Les histoires qui composent ce recueil publié en 1952 décrivent des scènes simples de la vie quotidienne. Le décor est celui des Indes néerlandaises, sans doute vers le milieu du XXe siècle. La « technique d’écriture » d’Alberts qui consiste à une mise à distance d’une réalité prosaïque, à de petites phrases très courtes, toutes en retenues, à l’absence d’indications géographiques et chronologiques précises, à un ton légèrement nonchalant, légèrement ironique et plein d’autodérision, font rapidement comprendre au lecteur qu’il est face à un questionnement existentiel permanent. Ce sont des thèmes universels qui sont au cœur du livre : la mort et l'amour, la découverte et la surprise, mais aussi l’aliénation due à la solitude, avec ses personnages qui échouent à rompre leur isolement.

 

Over Alberts

 

A. Alberts (1911-1995) est né à Haarlem aux Pays-Bas. Après avoir soutenu un doctorat en littérature et philosophie, il part à l'âge de 28 ans pour les Indes néerlandaises (actuelle Indonésie) en tant que fonctionnaire. Il y passera sept ans dont trois ans et demi d’internement dans un camp de concentration japonais. À partir de 1952, il devient rédacteur en chef au Groene Amsterdammer, et commence à publier des histoires courtes sur la vie quotidienne dans les colonies, dont Îles.

 

 


 

Biografie van A. Alberts

 

Graa Boomsma In 2016 zal bij Van Oorschot een biografie van A.Alberts verschijnen. De auteur is Graa Boomsma. Het Nederlands Letterenfonds heeft hem hiervoor een biografiebeurs toegekend. De werktitel van de biografie luidt Leven op de rand.
Graa Boomsma (1953) publiceerde verhalen, essays, toneelwerk en romans, waaronder Laagland (longlist Libris Literatuurprijs 1999) en De laatste tyfoon (longlist AKO Literatuurprijs 1993). Het meest recent verschenen Achttien (2010, roman) en Uit de school, een pleidooi voor beter onderwijs. (Bron: website Uitgeverij Nieuw-Amsterdam; zie ook: dbnl.)
Over de boeken van Alberts is veel geschreven, over zijn leven nauwelijks. Nu en dan liet hij daar iets over los in interviews. In de jaren zeventig maakte de Belgische Radio- en Televisieomroep (BRT, nu VRT) een portret van Alberts dat eind 1979 in Nederland door de TROS werd uitgezonden. 'Ongetwijfeld blijft ook na de uitzending om Alberts' persoon een waas van geheimzinnigheid hangen', schreef Telegraaf-recensent I. Sitniakowsky. Ook op internet zijn mensen benieuwd naar het private leven van Alberts. Er is sprake van ondertrouw op 14 december 1938 in Parijs. Uit het verhaal van Anthony P. Dekker in het tijdschrift De Parelduiker zou je kunnen opmaken dat Liesbeth Dobbelmann de aanstaande echtgenote is geweest. Tot een huwelijk is het niet gekomen. Wellicht zal Graa Boomsma die nieuwsgierigheid kunnen bevredigen.

Ondertrouw Alberts

Alberts trouwde in 1951 met Aaffiena Beatrix (Fientje) Alberts-Blijboom. Zij werd op 9 april 1928 geboren en overleed op 8 september 2011. Kinderen had het echtpaar niet.

 

 

Ouder nieuws: nieuwsarchief


  

Laatste wijziging: 03.02.2024