A. Alberts & H.J. Friedericy, schrijvers

 

 

 

A. Alberts
Nieuwsarchief

 

 


 

 • Alberts "honderd jaar" in De Avonden (VPRO, 22 augustus 2011)

  Op 23 augustus 2011 zou A. Alberts (1911-1996) honderd jaar zijn geworden, de schrijver van onder andere De eilanden en De vergaderzaal. "Als het waar is dat een groot schrijver zich allereerst en uiteindelijk kenbaar maakt in zijn toon, zijn stijl – en dat is waar – dan is A. Alberts een groot schrijver", schreef Robert Anker over hem. Jeroen van Kan sprak met uitgever Wouter van Oorschot, die Alberts goed kende en wiens boeken hij uitgaf. En een fragment uit een gesprek dat in 1986 in een programma van Wim Noordhoek met de schrijver werd gevoerd.

  Ter gelegenheid van de 100ste geboortedag van Alberts heeft Uitgeverij Van Oorschot zijn Verzameld werk (2500 blz., drie delen dundruk, met stofomslag en leeslinten, in een fraaie cassette) tijdelijk in prijs verlaagd: tot half september kost het niet 100 maar 75 euro. Er zijn nog maar enkele honderden sets over, dus: zolang de voorraad strekt!

 •  

 • Canon-lezen: Arjen Fortuin over A. Alberts
  donderdag 18 maart 2010, 17:00 - 18:00 uur

  Arjen Fortuin, literair criticus bij NRC Handelsblad, is te gast bij canon lezen. Hij leest met ons een van zijn persoonlijke favorieten: De vergaderzaal van A. Alberts. In die korte roman gaat een sympathiek man door diepe dalen om zich uiteindelijk te bevrijden van het kantoorbestaan waar hij per vergissing in beland is. Alberts deed er 21 jaar over om de roman te voltooien. Daarna was hij bevrijd en schreef hij vrijwel een boek per jaar.

  A. Alberts
  De zwijgzaamste schrijver van Nederland werd hij wel genoemd, niet alleen omdat hij zich in de weinige interviews die hij gaf nauwelijks liet kennen, maar ook omdat zijn stijl zich kenmerkte door extreme eenvoud. Albert Alberts, een gepromoveerde indoloog die de Tweede Wereldoorlog doorbracht in Nederlands-Indië, debuteerde als prozaschrijver met Indische herinneringen in De eilanden (1952). In de jaren daarna publiceerde hij afwisseld historische werken over Nederlandse geschiedenis (een aanrader is De huzaren van Castricum, 1972), historische romans en vaak melancholieke autobiografische verhalen (Namen noemen, 1961, over Indië). De klassieke novelle De vergaderzaal (1974, over een zakenman-tegen-wil-en-dank die in een crisis raakt) maakte Alberts even de best verkochte schrijver van Nederland, maar na De honden jagen niet meer (1979, over een man die na jaren van omzwervingen thuiskomt om te sterven) zocht de schrijver weer de luwte, waar hij alleen nog even uitkwam toen hij in zijn sterfjaar de P.C. Hooftprijs kreeg.
  (uitnoding Canon-lezing)

 • E.M. BeekmanE.M. Beekman overleden (8 november 2008)
  De schrijver en literatuurhistoricus E.M. Beekman is op 5 november op 69-jarige leeftijd overleden. Hij was de hoofdredacteur van de twaalfdelige serie Library of the Indies, waarin ook De eilanden van Alberts in Engelse vertaling verscheen. Hij schreef de inleiding en verzorgde de aantekeningen bij de uitgave. Naast zijn wetenschappelijke werk publiceerde hij dichtbundels, verhalen en romans.
  Beekman werd in 1939 geboren in Amsterdam. Na de Tweede Wereldoorlog vertrok het gezin naar Indonesië. In 1957 belandde Beekman in de Verenigde Staten en daar studeerde hij literatuurwetenschap in Berkeley en Harvard. Hij was meer dan dertig jaar hoogleraar Germaanse talen aan de Universiteit van Massachusetts.
  In 1998 verscheen bij Prometheus in Amsterdam Paradijzen van weleer : koloniale literatuur uit Nederlands-Indië 1600-1950, waarin uitgebreid aandacht werd besteed aan het werk van onder meer Alberts en Friedericy. De Engelse uitgave verscheen in 1996 onder de titel Troubled Pleasures : Dutch Colonial Literature from the East Indies, 1600-1950. In het boek analyseerde Beekman "de beleving en verbeelding van Indië vanaf de allereerste reisverslagen van de zestiende-eeuwse pioniers tot de rijke stroom romans en verhalen van de naoorlogse gerepatriëerden" De tekst is integraal beschikbaar via de Digitale bibliotheek voor de Nederlandse letteren DBNL.

 • Ensel - Alleen tijdens kantoorurenAlleen tijdens kantooruren (24 juni 2008)
  De Avonden - Wim Brands in gesprek met Remco Ensel
  Historicus en antropoloog Remco Ensel schreef een cultuurgeschiedenis van het kantoorleven, waarin hij aan de hand van voorbeelden uit film en literatuur een staalkaart biedt van humoristische en tragische bespiegelingen op het moderne kantoorbestaan. In 'Alleen tijdens kantooruren' staan de ontsnappingsfantasieën van kantoormedewerkers centraal.
  Ensel vertelt in het gesprek met Brands onder meer over De vergaderzaal van Alberts als inspiratiebron.
  Alleen tijdens kantooruren is verschenen bij Vantilt Uitgeverij, Nijmegen, ISBN 978 90 77503 89 8, €14,95.

 • Eenmalige herdruk van deel 1 van het Verzameld werk (oktober 2007)
  In de nieuwe reeks Van Oorschot Hardcover verschijnt als een van de eerste vier delen een eenmalige herdruk van deel 1 van het Verzameld werk van A. Alberts onder de titel Romans en verhalen. De uitgever meldt op de website:
  "Onze dank gaat uit Stichting P.C. Hooftprijs voor Letterkunde, die ermee instemde om het aan de laureaat toegekende, deels geclausuleerde prijsbedrag hieraan te besteden. Het zou anders onmogelijk zijn geweest dit 756 bladzijden tellende boek voor slechts €15,00 als hardcover te presenteren. Om die reden is het in deze vorm dan ook een eenmalige herdruk. Een unieke mogelijkheid om het werk van deze uitzonderlijke schrijver te gaan lezen, maar ook om het cadeau te doen omdat u vindt dat uw vriend of vriendin, minnaar of geliefde eindelijk eens De Eilanden, De bomen, De vergaderzaal, De honden jagen niet meer, De vrouw met de parasol en al dat ander moois zou moeten lezen."
  De vormgeving van de boeken is van Christoph Noordzij. De boeken verschijnen als 'hardcover' onder het motto "harde band/zachte prijs". Van Oorschot:
  "Op de achterkant van de omslagen figureert de term VAN OORSCHOT HARDCOVER als onnadrukkelijke reeksnaam. Een stil protest tegen het als écht, dat wil zeggen genaaid-gebonden aanprijzen van boeken die in werkelijkheid hardcovers zijn (niet-ingenaaide paperbacks met een harde band), maar waarvoor u wél het bedrag wordt gevraagd dat een echt gebonden boek nu eenmaal kosten moet."

  A. Alberts - Romans en verhalen A. Alberts - Romans en verhalen

  In de maanden november en december maakt uitgeverij Van Oorschot zowel op radio als op tv reclame voor deze nieuwe reeks. Op de site van Van Oorschot kunt u het radiospotje beluisteren en het tvspotje bekijken.

 • Directeur Gemma Nefkens vertrekt bij Van Oorschot (6-9-2007)
  Na ruim 35 jaar vertrekt Gemma Nefkens aan het einde van dit jaar bij uitgeverij Van Oorschot. Omdat ook de positie van Mirjam van Hengel nog niet was ingevuld, heeft Van Oorschot twee nieuwe redacteuren aangetrokken: Christiane Hardy en Menno Hartman.

 • "Wederzijds", een film van Gerard Rutten, in het Internet Archive (3-6-2007)
  In het Internet Archive is de documentaire film "Wederzijds" (Engelse titel: "Each for the Other") van regisseur Gerard Rutten geplaatst. De film maakt deel uit van de Collectie IISG (Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis). A. Alberts schreef met Gerrit Kouwenaar en Douwe de Boer commentaarteksten voor de door N.V. Cityfilm in 1963 uitgebrachte film. Het commentaar wordt uitgesproken door Ton Lutz. De film is Engelstalig ondertiteld.
  Wederzijds, een film van Gerard Rutten
  "Wederzijds" schetst de politieke ontwikkelingen in Nederland en daarbuiten ten tijde van en rondom het koningschap (1898-1948) van Wilhelmina. De film kan op de site van het Internet Archive worden bekeken en van daar worden gedownload.
  Thumbnails: http://www.archive.org/movies/thumbnails.php?identifier=wederzijds.
  Downloadadres (251 Mb): http://www.archive.org/download/wederzijds/wederzijds_256kb.mp4.


 • Alberts op de 'longlist' voor de verkiezing van het beste Nederlandstalige boek (9-1-2007)
  NPS en NRC Handelsblad organiseren in januari en februari de verkiezing voor het beste Nederlandstalige boek. Deelnemen kan door uw persoonlijke favoriete boek aan te vinken op de longlist van 250 Nederlandstalige boeken op deze site of door een ander boek van uw eigen keuze in te voeren. De eerste ronde sluit op 5 februari. De uitslag wordt bekend gemaakt tijdens de uitzending van De avond van het boek op zondag 11 maart om 20.30 uur.

 • Het Beste Boek

 • Op de lijst staan drie boeken van Alberts:
  1. De eilanden (1952)
  2. De vergaderzaal (1974)
  3. De honden jagen niet meer (1977)
  Zie voor meer informatie de website van Het Beste Boek.

 • Alberts bij De Slegte (17-10-2006)
  De Slegte heeft boeken van Alberts in de ramsj:
  1. Aan Frankrijk uitgeleend. - ISBN 90 282 0328 1; van €12,00 voor €4,50
  2. Libretto voor een gewezen koningin. - ISBN 90 282 0790 2; van €9,00 voor €3,50
  3. In en uit het paradijs getild. - ISBN 90 282 0327 3; van €13,50 voor €4,99
  4. Haast hebben in september. - ISBN 90 282 0326 5; van €12,00 voor €3,99
  5. Maar geel en glanzend blijft het goud. - ISBN 90 282 0541 1; van €11,50 voor €3,99
  N.B. In de bundel Libretto voor een gewezen koningin is de roman De honden jagen niet meer opgenomen.

 • Alberts in De Avonden
  Op 18 juli 2006 werd in het tweede uur van het VPRO-radioprogramma De Avonden een uitzending van Wim Noordhoek met A. Alberts herhaald. Daarin reageerde Alberts op vragen en opmerkingen van luisteraars. Het gesprek vond plaats op 25 november 1986. Noordhoek schrijft in zijn Avondlog: "Alberts arriveerde die avond al vroeg uit Blaricum. De oude VPRO-villa aan de 's-Gravelandseweg wekte zijn journalistieke instincten. 'Zo heb ik ook gewerkt,' vertelde hij jongensachtig. De uitzending kreeg prachtige draaien toen luisteraars/lezers uit zijn Indische verleden opdoken en ook Kees Fens de telefoon pakte." Op de website boeken.vpro.nl is ook het interview te lezen dat Wim Noordhoek in 1986 voor Het Parool met Alberts had: In gesprek met A. Alberts.


 • 'Vergeten' werk van Alberts
  Bij Bubb Kuyper is op 31 mei 2006 het tijdschrift Peugeot : een wonder op wielen geveild. Het blad was een uitgave van Gebr. Nefkens Automobiel Maatschappij, Utrecht, en verscheen onder redactie van Wim Alings jr. van 1958 tot 1970. Er werden 21 afleveringen uitgebracht. Alberts schreef voor enkele een bijdrage.

 • Boeken van Alberts in de ramsj (20-5-2006)
  Boekhandel Roelants in Nijmegen heeft boeken van Alberts in de aanbieding voor de helft van de prijs:
  1. Aan Frankrijk uitgeleend. - ISBN 9028203281; van €12,00 voor €6,00
  2. De vergaderzaal. - ISBN 9028208127; van €3,50 voor €2,00
  3. Libretto voor een gewezen koningin. - ISBN 9028207902; van €9,00 voor €4,50
  4. In en uit het paradijs getild. - ISBN 9028203273; van €13,50 voor €6,50
  5. Haast hebben in september. - ISBN 9028203265; van €12,00 voor €6,00
  6. Maar geel en glanzend blijft het goud. - ISBN 9028205411; van €11,50 voor €6,00
  N.B. In de bundel Libretto voor een gewezen koningin is de roman De honden jagen niet meer opgenomen.
 • Verzameld werk
  Op 18 maart 2005 is bij Uitgeverij Van Oorschot het Verzameld werk van A. Alberts verschenen.

  Aankondiging op de website van Van Oorschot

  Recensies:
  1. Provinciale Zeeuwse Courant (16 maart 2005): Theo Hakkert - Niet zo simpel als het lijkt
  2. Dagblad Tubantia/Twentsche Courant (19 maart 2005): [Theo Hakkert]
  3. BN/De Stem (19 maart 2005): Theo Hakkert - Alberts blijft ongrijpbaar
  4. Dagblad van het Noorden (25 maart 2005): Theo Hakkert - De meester van het verzwijgen
  5. NRC Handelsblad (25 maart 2005): Arjen Fortuin - Geen vijand, geen uitweg : A. Alberts is het mooiste raadsel uit de Nederlandse literatuur
  6. de Volkskrant (25 maart 2005): Arjan Peters - Verhalen van een alleenstaande : Verzameld werk van A. Alberts werpt nieuw licht op hoofdthema in romans
  7. De Gelderlander (31 maart 2005): Theo Hakkert - Publiek: Alles van A. Alberts
  8. Haagsche Courant (1 april 2005): Theo Hakkert - Verzameld werk van Alberts blijft ongrijpbaar
  9. Goudsche Courant (1 april 2005): Theo Hakkert - Verzameld werk van Alberts blijft ongrijpbaar
  10. De Groene Amsterdammer 129 (2005) 14 (8 april): Rob Hartmans - Waar verhalen al niet goed voor zijn
  11. De Standaard (11 augustus 2005): Marc Reynebeau - Als het niet moet, nee : het Verzameld werk van A. Alberts

 • Martinus Nijhoff Prijs voor Waltraud Hüsmert
  Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft de Martinus Nijhoff Prijs 2004 toegekend aan de Duitse vertaalster Waltraud Hüsmert voor haar creatieve en uiterst nauwkeurige vertalingen van Nederlandse literatuur in het Duits. De prijs, waaraan een bedrag van 50.000 euro is verbonden, is op 10 november uitgereikt in de Amstelkerk in Amsterdam. In 2003 verscheen haar vertaling van De eilanden (Die Inseln) bij Suhrkamp Verlag.

  

Laatste wijziging: 22.06.2015